Keresés

Kosár
0 termék

Minimál stílus

Egy új stílusirányzat születik a 20. század utolsó évtizedére, melyet a belsőépítészek és lakberendezők minimál, vagy más néven racionális irányvonalnak neveztek el. A stílus maga általában a korábbi tapasztalatokra épít. Felhasználja többnyire az avantgard konstruktivizmusát (szerkezetszemléletét) és a Bauhaus-iskola puritán geometrikus térképzésének formajegyeit is. Csakis a tiszta formák és a rend révén igyekszik elérni az ember által vágyott harmóniát. Fontosnak tartja, hogy a tér szolgálja az embert. Továbbá elvárja, hogy a hozzá tartozó, a közérzetet szolgáló használati és berendezési tárgyak a természet szimmetriarendjét, egyensúlyát, ritmusát az azokat használó emberre visszasugározzák. Kedveltek a tágas terek sok fénnyel, nagy ablakokkal és lehetőleg minél kevesebb, de lendületes, elegáns vonalú, viszonylag nagyméretű de alacsony bútorral. A vonalak a horizontális elrendezést erősítik. A mintákat vagy a formákat a térben sorozatosan megismételi, azokat sorba állítja.
 
 A minimalizmus a szerkezeteket eldugja. A függőleges és vízszintes síkok által létrehozott kubusok (dobozok) sorozata alkotja a tárolásra alkalmas bútort, amíg az ülőbútoro
k egyszerű kockaformák, de mindig kiváló minőségű és mintázat nélküli kárpitozással. A legjellemzőbb a fehér, de gyakoriak a natúr színek, a barna különböző árnyalatai, a szürke és a fekete. A stílus hívei szívesen játszanak a sötét- világos kontraszttal. A festett magasfényű felületek mellett a természetes fa és furnérozott felületek egyaránt jelen vannak A tér dekorálása is a minimálisan szükséges dísztárgyakra korlátozódik, melyekből egy darab sohasem áll a polcon vagy lóg a falon, a tárgyak esetén is a ritmus teremti meg az esztétikai élményt. (Kattintson a képre!)